Blogok

Üljünk optimálisan az irodában is!

Pár gondolat egy ülőmunkát végző munkavédelmi szakmérnöktől.

 

Nagyon kevés az a munkáltató, aki mindent megtesz azért, hogy a munkavállaló a legeslegjobb munkakörülmények között dolgozzon. Munkavédelmi szakmérnökként keresem a megoldásokat, hogy a dolgozó ideális körülmények között tudja eltölteni a napi munkaidejét. Ráadásul 16 év irodai jellegű munkavégzés után, saját magamon tapasztalom az egészséges munkakörnyezet kialakításának igényét. Hogy miért nem jutunk el az ideális állapothoz?

Gerinc Selfness®

Gerinc Selfness®

 


A Gerinc Selfness® szolgáltatás segít Neked, ha:

•    akkut fájdalom gyötör
•    nap,  mint nap a számítógép előtt görnyedsz
•    cipekedsz, emelsz
•    sokat ülsz a volán mögött

Izületi gyulladás

Ízületi gyulladás (arthritis)

 

Az ízületek fájdalmas betegsége, amelynek számos típusa van – sok közöttük a gyulladásos, míg néhány eredetét tekintve degeneratív (elfajulással járó). Nem ismert, hogy mi váltja ki, lehet örökletes is. Egy biztos, a nőknél háromszor gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál. Nem elképzelhetetlen a gyerekkori megjelenés.

 

 

Isiász, ülőidegzsába

Az isiász gyakran előforduló állapot, amely a gerincvelő alsó szakaszából kiinduló ülőideg mentén sugározhat lefelé a lábakba. Amikor ezt az ideget ingerlés éri, ez fájdalmat okoz a hát alsó részén, ami ezután vándorol a tomporba, és még lejjebb, a lábakba stb.

A tünetek tipikusan csak az egyik testfélen jelentkeznek.

Az isiászt rendszerint az ágyéki gerincvelő egy ideggyökére eső nyomás váltja ki, amelyet porckorongsérv, a gerinccsatorna szűkülete, fertőzés vagy törés okozhat.

Alternatívák fájdalomcsillapításra

Alternatívák fájdalomcsillapításra

Hátfájás

A hátfájást a hát izmainak vagy idegeinek károsodása okozhatja. Gyakran azonban nehéz megállapítani a fájdalom pontos okát, ami miatt rendszerint specifikus hátfájásról beszélnek. A legtöbb hátfájást inkább megerőltetés, helytelen testtartás, vagy kisebb sérülés okozza.

A csípőízület

A csípőízület lépteink alapja, előrehaladásunkat neki köszönhetjük. Minden utazás egy lépéssel kezdődik, mint ahogy minden kicsapongás is. A csípőízület fájdalmai, amelyek többnyire valamilyen arthrosisra (ízületi kopás) vezethetõk vissza, megakadályozzák az ilyen kicsapongásokat, és azt jelzik az érintett számára, hogy már nem számíthat jelentős haladásra. Már csak fájdalomtól kísérve haladhat előre (az életben). Az úgynevezett elhasználódási jelenségek mellett elsősorban reumatikus problémák jöhetnek szóba orvosi szempontból.

 

Vállgörcsök

A válltájékon vagy a hát területén jelentkező görcsök, egészen a szabályos izommerevedésig, szoros kapcsolatban vannak a test alsó végén elhelyezkedõ ágyékcsigoiyák túlterhelési problémáival. Hiszen minden, amit a vállunkra veszünk (vagy engedünk), végső soron lent nyomja a medencét. A hátfájáshoz hasonlóan nem azok a terhek okoznak panaszokat, amelyeket tudatosan és szívesen vállalunk fel, hanem azok a kötelezettségek, amelyeket tudattalanul és bevallatlanul cipelünk magunkkal. Ha komolyan veszünk valamilyen felelősséget, akkor el is viseljük.

A lábszár és a térd

A lábszár

A lábfejjel, a térdízülettel és a bokával együtt a lábszár képezi azt a funkcionális egységet, amely megválaszolja azt a kérdést, hogy "Mi újság, azaz hogy állnak a dolgok?" Annak ellenére, hogy általában véve nem szentelünk túl sok figyelmet neki, tény, hogy az embernek a lábán nyugszik az egész élete. A láb a térben való mozgás szerve, és mutatja, hogyan járjuk az utunkat. Mivel az alsó végtag a testnek a talajjal érintkező része, a konkrét valósághoz való viszonyunkat szimbolizálja.

A váll-kar szindróma

Itt a váll és a kar tájékán fellépő fájdalmak olyan tünetegyütteséről van szó, amely gyakran összefügg a gerincoszlop nyaki részének szindrómájával. Az akadémikus orvostudomány 20 különféle okot jelöl meg a porckorongsérvtõl a tumorokig. Többnyire a plexus cervicobrachialis (a nyakat és a kart ellátó idegfonat) kórtünetéről van szó - azon idegfonatról, amely a kar ellátásáért felelõs. Ilyenkor a kar mozgásra fájdalmassá válik, végül már alig lehet felemelni, mindenesetre vízszintesnél magasabbra nem emelhető.

Oldalak

Feliratkozás RSS - blogok csatornájára